Je libo automatickou zálohu?

Existuje mnoho možností jak zálohovat web od spolehnutí na to, že to udělá váš hosting až po každodenní ruční kopírování souborů a databáze. Ruční kopírování je sice také cesta jak zálohovat, ale kdo má ně to stále myslet, nehledě na to že to odvádí od práce. Proto si dnes představíme sotisfikovanější cestu a to zálohování pomocí pluginu.

UpDraftPlus

updraftplus

je mocný plugin určený k zálohování vašich souborů i databází. Přesto, je nastavení velmi snadné.

Současný stav

Výchozí obrazovka pluginu (Současný stav) nabízí přehled možností jako je Zálohovat nyní, Obnovit či Klonovat. Co dělají tyto funkční tlačítka nebudu dlouze rozebírat, z názvu je to jasné.
Na této záložce i zároveň najdete informace o Vaší poslední záloze a o naplánovaných zálohách. Pro úplnost ještě dodávám že máte možnost si prohlídnout záznam logu poslední zálohy. Tím výčet zajímavých informací na této záložce končí a můžeme jít dál.

Existující zálohy

Na této záložce najdete přehled záloh uložených lokálně či na vzdáleném úložišti. Můžete též nahrát vlastní zálohy.

Nastavení

asi nejzajímavější záložka protože zde lze nastavit opravdu lecos. Můžete nastavit zda chcete zálohovat manuálně přes tlačítka na záložce Současný stav, nebo vybrat možnost pravidelného zálohování. Máte na výběr z několika možností a můžete si i určit jinou fregrenci zálohování souborů a jinou databáze. Takže už konec denního přemýšlení nad tím zda jste zálohovali či nikoliv. Nechme práci strojům 🙂
Pomocí zaškrtávátek si můžete vybrat co chcete zálohovat, ale doporučuji vše. Je možnost i vše šifrovat, ale paranoici si budou muset připlatit za Premium verzi. Nyní přichází má oblíbená část tohoto pluginu. Automatizované zálohování je sice fain, ale pakliže si zálohy opět denně nestahujete moc vám to nepomůže když vašemu hostingu shoří server.

Tento plugin nabízí skvělou možnost ukládat zálohy i jinam než na hosting kde máte web. Na výběr je spousty úložišt od Dropboxu přes Amazon S3 až po obligátní Google disk. Nastavení je poměrně jednoduché a v příštím článku přinesu návod jak si nastavit zálohování na Google disk.

Nástroje pro experty

tato záložka je spíše kontrolní a obvykle jí k ničemu nevyužijete.

K tomuto pluginu lze dokoupit spousty addonu, ale myslím si že je nevyužijete. UpDraftPlus je krásný příklad jak dnes již dokáže být WordPress pokročilý redakční systém a kdy sám sebe dokáže nejenom zazálohovat, ale i automaticky zálohu přesunout na vzdálené úložiště.

Stáhnout UpDraftPlus

Jaký používáte vy plugin na automatizované zálohování webu? Napište své zkušenosti do diskuze.

[mashshare]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík
Přejít nahoru